A portói borok évszázadok óta a világ legkedveltebb “erősített borai” közé tartoznak, amelyeknek alapját szinte kizárólag a Portugália északi részén található Dourói-völgy sziklás, meredek lejtőin termesztett szőlők adják.
Ennek a páratlan örökségnek köszönhető, hogy a Beluga márka a XXI. században a kifinomult igényesség és a siker nemzetközi szimbólumává vált. Különösen azon férfiak körében, akik számára a siker, az elismertség, a státusz és a prémium minőség elsődleges fontossággal bír, így mindig a legjobbra törekednek, és mindig a legjobb kényeztetést érdemlik.
Ezt az életérzést szimbolizálja a Beluga Vodka alábbi hirdetése is, a világszerte mindenhol jól ismert szlogennel (“created, not made”), amelyben az ínyencek némi James Bond-os felütést is felfedezhetnek:
- májusában a Beluga Vodka gyártója globális partnerségre lépett az ausztrál Woolworths Group tulajdonában álló Summergate Fine Wine & Spirits céggel az ázsiai forgalmazást illetően, majd 2022-ben az ismert politikai események miatt a Beluga Group úgy döntött, hogy a szuper-prémium vodka márka nemzetközi gyártási és forgalmazási jogait eladja a Noblewood Group társaságnak. A több mint 75 millió dolláros üzleti tranzakció után a Noblewood Group a lepárlást hivatalosan is áthelyezte a vállalat lettországi üzemébe, a palackozást pedig a montenegrói Niksic városába.
Mi a titka a Beluga Vodka egyedien selymes ízének?
Beluga Vodka prémium minőségét nagyban köszönheti annak, hogy a tulajdonosváltást követően is kizárólag szibériai őszi búzából készítik, méghozzá teljesen vegyszermentesen.
Sokan nem tudják, hogy számos nemzetközi vodkamárka is használ a desztillációs folyamatban kis százalékban kémiai adalékanyagokat, például glicerint a simább utóíz és lecsengés érdekében, viszont a Beluga az indulás óta a 100% vegyszermentesség híve.
Egyébként az alapanyagnál nagyon fontos, hogy az magas keményítő- vagy cukortartalommal rendelkezzen, így a búza, a burgonya, a rozs, a kukorica, a rizs és elvileg még a cirok is alkalmas alapanyag lehet vodkakészítéshez. Viszont az eredeti, szibériai, fehér őszi búza kétségtelenül az egyik legtisztább ízvilág garanciája. A cefrekészítés és pihentetés után következik a többszörös lepárlási folyamat, hogy a vodka minél inkább áttetsző, tiszta legyen.
A következő lépés a szűrés, amely a készülő vodka lágy ízéről hivatott gondoskodni, így nem csoda, hogy a legtöbb gyártó azzal népszerűsíti magát, hogy hány alkalommal szűrték át.
Végül az utolsó lépés a hígítás, hiszen a többszörös lepárlás után az italnak még nagyon magas (akár jóval 90% feletti is lehet) az alkoholtartalma. Az orosz vodkákra jellemző, hogy a legmagasabb minőségű, több tízezer éve érintetlen artézi kutakból vagy gleccserekből származó vizet használnak a hígításhoz.
A Beluga vodka különlegességét a minőségi alapanyagokon túl a desztilláció végén felhasznált exkluzív kivonatok is adják. Az ital egyedülállóan selymes ízét ugyanis egy leheletnyi cukorszirup, méz, zabpehely, máriatövis és vanília kivonat teszi tökéletessé. A háromszoros szűrés után a Beluga vodkát 30 napig pihentetik, ezalatt az íze bársonyosan simává válik, és kialakul az a gazdag és lágy ízvilág, ami a vodkát egyedivé varázsolja.
A Beluga (mint szinte minden más vodkamárka) többféle terméksorozattal és “special edition” különlegességgel szolgálja ki a vodkarajongók kifinomult ízlését. Ezek közül a Heinemann webshopban is kapható tételek:
Beluga Noble,
Beluga Transatlantic Racing,
Beluga Allure,
Beluga Gold Line,
Beluga Celebration,
Beluga Hunting Berry
és egy valódi ritkaság, a Beluga Epicure by Lalique.
Beluga Noble Vodka - a legjobb egyenesen a fagyasztóból!
A Beluga Noble sorozathoz tartozó italok színe kristálytiszta, mint általában, amit egy szuper-prémium vodkától elvárunk. Illatát tekintve a gabona aromája határozott és domináns - jellemzően megjelenik a sós zabpehely egy kis édes citrusillattal.
Kóstolás után enyhén édeskés, vaníliás árnyalatok gazdagítják az összképet, helyet adva a méznek és a cukorszirupnak. A szájpadlás hátulján könnyed fűszeres utóíz jelenik meg, és minél hidegebb az ital annál jellegzetesebbek benne a szárazabb gyógynövényes jegyek is.
Lecsengése különlegesen tiszta és intenzív, valamint jóval hosszabb ideig is tart, mint a legtöbb vodkánál. Kellemes, aromadús, gabonás, és enyhén citrusos ízélmény marad minden korty után.
A Beluga Noble vodka tökéletessége -17 C fokon, vagyis egyenesen a fagyasztóból kivéve mutatkozik meg, amikor az őszi búza, a zab és a méz aromája a leginkább érezhető.
A Beluga legjobb kísérője a kaviár
Természetesen minden Beluga vodka palackján ott találhatjuk a híres tokhal emblémát, amelyet a mai napig kézzel készítenek. Ez a híres orosz kaviárra utal, és a valódi gasztroguruk ajánlása alapján a Beluga Noble és a kaviár valóban kiváló párosítás. Ha azonban nincs kéznél kaviár, akkor se búslakodjunk, hiszen egy pohár Beluga a világ legexkluzívabb szórakozóhelyein is a tökéletesség iránti szenvedély megtestesítője.