Cégünk, a Heinemann Testvérek Kft. 1992-es megalakulása óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. Nevünket anyacégünkről, a Gebr. Heinemann-ról kaptuk, ami egy több, mint 100 éves múlttal....
Az 1850-ben alapított Domaine Laroche a Premier és Grand Cru szőlőültetvények egyik legnagyobb tulajdonosa Chablis-ban, és a Grand Cru-termelők kiválósági chartájának létrehozásával a minőség javítására irányuló mozgalmak élére állt. A Domaine Laroche szőlőültetvényein aktívan folyik a bio termesztésre történőátállás.
Szent Márton, Chablis védőszentje római lovassági tiszt volt, aki szerény szerzetes lett, majd Tours püspökévé választották. Szent Márton ereklyéit egy évtizeden át őrizték a kilencedik századi kolostor Obédiencerie-jában, Chablis városában. A Saint Martin cuvée a Domaine Laroche zászlósbora, a megosztás és a társasági élet Laroche-i értékeinek szimbóluma.
A szőlőültetvényről
A Saint Martin a Domaine Laroche 60 hektáros Chablis szőlőültetvényeinek legjobb parcelláinak házasítása. A chardonnay szőlőtőkéket ősi mészkő talajrétegekre ültették, amelyek gazdagok megkövesedett kagylókban és korallokban. Az illat kréta, fehér virágok és friss alma jegyeivel nyit.
- Szőlő fajta: 100% Chardonnay
- Kategória: Chablis
- Hely: Bourgogne
- Termesztés: fenntartható, vegán
- Szőlészet: aktív átállás folyamatban van a bio termesztésre
- Talaj: agyagból és mészkőből álló kimmeridgi talaj
Szüreti jelentés
A 2022-es betakarításnál áprilisban korai fagyok voltak, de a hatás minimális volt. A forró és száraz nyár ellenére a szőlő növekedési szakaszában időben lehullott csapadék segített. A szüret augusztus 25-én kezdődött, a becsült virágzás alapján, ami nagy ásványosságot tartott fenn a borokban.
Szőlőbirtokunk jól kezelte a vízterhelést. A kezdeti gyümölcslevek kiegyensúlyozottak és precízek voltak. A szőlő idén az éghajlat miatt vastag héjú volt, ezért a magpréselésre helyeztük a hangsúlyt, hogy megőrizzük fényességüket. Összességében a 2022-es évjárat bőséges és kiváló minőségű.
Borkészítés
Az egész fürtöket pneumatikus présben gyűjtik, majd 12 órán át 10-12°C-on, speciálisan kialakított széles tartályokban ülepítik, hogy felgyorsítsák a természetes ülepedési folyamatot. 21 nap fermentáció 17°C-on rozsdamentes acél tartályokban és fahordókban. Érlelés finom seprőn rozsdamentes acél tartályokban és fahordókban átlagosan 55 hl (15%) „foudre” 6 hónap alatt. Alkoholos és malolaktikus erjesztés.
Malolaktikus: alkoholos és malolaktikus fermentáció
Érlelés: érlelés finom seprőn rozsdamentes acél tartályokban és fahordókban, 55 hl (15%) „foudre”-ban, átlagosan 6 hónap alatt.
Technikai információ
- Fajta összetétele: 100% chardonnay
- alkohol: 12%
Kóstoló megjegyzések
A Chablis Saint Martin a terroirra jellemző intenzív frissességgel, érett fehér gyümölcsökkel és fehér virágaromákkal párosul. Az ásványosság tartós hatást és határozott karaktert ad. Szép komplexitás bontakozik ki ebből az évjáratból, miközben megőrzi a sok tisztaságot.