Cégünk, a Heinemann Testvérek Kft. 1992-es megalakulása óta meghatározó szereplője a magyarországi minőségi italpiacnak. Nevünket anyacégünkről, a Gebr. Heinemann-ról kaptuk, ami egy több, mint 100 éves múlttal....
Fish & Chips és a Sauvignon Blanc
Nincs is annál jobb, mint mikor egy ropogós és ízletes tenger gyümölcsei párosul egy pikáns Marlborough Sauvignon Blanc borral. A frissesség és a savak találkozása kulcsfontosságú - adj a halakhoz egy kis citromot, hogy az élményt a következő szintre emelhesd.
Recept:
Fűszeres panírozott Panko hal sörben sült krumplival
Dob fel kedvenc csemegédet ezzel a sörben sült krumplival, fűszeres ropogósra panírozott Pank hallal. Kívülről tökéletesen ropogós, belülről pedig pelyhes és puha, ez a klasszikus tenger gyümölcsei fogás gyönyörűen párosul a Private Bin Sauvignon Blanc-ban található pikáns ízekkel.
Hozzávalók:
- 4 friss halfilé - bármilyen kemény fehér halat használhatsz, a gurna, a terakihi vagy a snapper nagyszerű választás.
- ¾ csésze sima liszt
- 1 teáskanál zeller, fűszersó vagy normál só
- 2 enyhén felvert tojás
- 1 ½ csésze panko zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- olaj a sütéshez
- Citromszeletek a tálaláshoz (nem kötelező)
Sörrel pácolt sült krumpli:
- 3/4 csésze fehér rizsliszt
- 1/4 csésze kukoricakeményítő
- 1 teáskanál paprika
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál hagymapor
- 1/8 teáskanál cayenne bors
- Só és frissen őrölt fekete bors
- 1 csésze világos sör, pl. pilsner
- 5 darab vörös burgonya, meghámozva és karikákra vágva, hideg vízben előáztatva.
Elkészítése:
- Tölts egy kis serpenyőbe 3-4 centiméternyi olajat közepes lángon, amíg eléri a 163°C fokú hőmérsékletet. Bélelj ki egy nagy tányért sütőpapírral vagy papírtörlővel.
- Készítsd el a bundát a sült krumplihoz: keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a paprikát, a sütőport, a fokhagymaport, a hagymaport, a cayenne-i borsot, 2 teáskanál sót és 1/2 teáskanál fekete borsot egy közepes tálban. Adj hozzá 1 csésze sört, és keverd simára, majd adj hozzá evőkanalanként még több sört, amíg a tészta olyan állagú nem lesz, mint a tejszín. Tedd egy kicsit félre.
- Készítsd elő a halat: minden filét 2-3 egyenletes csíkokra vágunk. Vegyünk három tálat: az egyikbe keverjük össze a lisztet, a zellert és a sót, a másikba tegyük bele a tojást, az utolsó tálba pedig a morzsát és a petrezselymet. Minden halcsíkot először a lisztbe, majd a tojásba mártunk, végül a morzsába mártjuk. Fedjük le és hűtsük le, amíg kész nem lesz a sütéshez.
- Egy papírtörlő segítségével alaposan szárítsd meg a burgonyát, amit majd több részletben csúsztasd az olajba, és süsd enyhén aranyszínűre, kb. 5 percig. Szűrőkanállal vagy merőkanállal szedd ki a sült krumplit, és tedd a kibélelt tányérra, megszórva néhány csipet sóval.
- Emeld az olaj hőmérsékletét 177 °C fokra. A félig főtt sült krumplikat mártsd bele a bundába, hogy ellepje. Egy villa segítségével a bevont burgonyákat szakaszosan újra az olajba csúsztatjuk. Süsd 2-3 percig, amíg mélyen arany barnára nem sül. Vedd ki friss papírtörlőre, hogy lecsöpögjön. Tartsd melegen.
- Süsd meg a halat, egyszerre néhány csíkot, amíg aranyszínű nem lesz és át nem sül. Tartsd melegen, amíg a maradék halat sütöd.
- Tálaljuk citromszeletekkel (opcionális).
A séf tippje:
A halat elkészíthetjük sütőben, ha valaki egészségesebb változatra vágyik. Rendezd sorban egy kibélelt tepsibe, és enyhén permetezz rá vagy csepegtesd le olajjal. Süsd a sütőben 10-12 percig 180°C-on, vagy amíg a hal elkezd pelyhesedni, és a morzsa enyhén megpirul.
Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2022
Akik nem jártasak a szőlőtermesztésben, azok tán nem is tudják, hogy a szőlő az egyik leginkább vegyszerigényes mezőgazdasági ágazat. De ha lemondanak a gazdák arról, hogy különféle kemikáliákat használjanak a szőlőtermesztés bármely fázisánál vagy a borkészítésnél, esetleg a palackozásnál, akkor már tettek egy tudatos lépést afelé, hogy óvják a környezetet, figyelembe vegyék a fenntarthatóság elvét, és az emberi egészséget is szem előtt tartják egyidőben. Minimum 3 vegyszermentes évnek kell eltelni ahhoz, hogy egy birtok kiérdemelje a "bio" jelzőt. Az organikus eredetű szőlőtermesztés nem más, mint a bio szőlőtermesztés szinonimája. De a biodinamikus szőlőgazdálkodás már egy más, egy összetettebb szemlélet. Itt figyelembe veszik a gazdák azt, hogy milyen a természet ritmusa, például: az évszakok szabályos váltakozása, a hold által befolyásolt ár-apály rendszer alkalmazása a talajvíz hasznosításánál nem csak a gyümölcsre, hanem magára a szőlőre, mint egész növényre koncentrál.